Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Universiteit van Tilburg, Tilburg Law School

Wat is blockchain en hoe beïnvloedt dit fenomeen de relatie tussen overheid en burgers? Een interdisciplinair team legt dat uit vanuit verschillende invalshoeken aan diverse doelgroepen. Datagedreven technologie is namelijk diep doorgedrongen in de maatschappij. Het is daarom van belang dat de burger helder wordt geïnformeerd over de implicaties hiervan.

Het team heeft daartoe een divers palet aan wetenschapscommunicatie-activiteiten ontwikkeld: een documentaire, interviews in kranten en op de radio, deelname aan panelgesprekken voor journalisten, podcasts, publiekslezingen, een workshop en artikelen en boeken. De individuele leden van het team zijn verder actief op sociale media en online platforms.

Met steun van het Pilotfonds: Gewaardeerd! zal het team een volgende stap zetten in de professionalisering van de activiteiten. Het doel is om vier videoclips te ontwikkelen. In die clips presenteert het team de resultaten van een onderzoeksproject dat zich richt op maatschappelijk verantwoord innoveren met blockchain in het publieke domein, een zeer relevant onderzoek voor burgers. De videoclips worden vormgegeven als mini-documentaires waarbij video wordt gecombineerd met animatie. De videoclips zullen geschikt zijn voor onderwijsdoeleinden en zullen onder meer op YouTube en de projectwebsite worden gepubliceerd, waar de wetenschappers reacties en vragen kunnen beantwoorden in interactie met het algemene publiek.

Enkele websites:
Bol.com – boek Jurgen Goossens – Blockchain en smart contracts
Vpro – Game of phones
Panelfit – Vulnerable Data Subjects and EU law

Penvoerder:
Esther Keymolen, universitair hoofddocent

Overige groepsleden:
Jurgen Goossens, universitair hoofddocent
Gert Meyers, postdoc
Charlotte van Oirsouw, promovendus