Videogames en digitale tools

Videogames en digitale tools

Faculteit Sociale Wetenschappen, Radboud Universiteit

Hoe bevorder je de mentale weerbaarheid van kinderen en jongvolwassenen met videogames en digitale tools? Deze groep wetenschappers van het Nijmeegse Behavioural Science Institute brengt al een aantal jaar hun onderzoek op het gebied van videogames en digitale media en tools op een aantrekkelijke manier onder de aandacht. Dit doen ze richting  verschillende doelgroepen, vooral kinderen en jongeren. Ze gebruiken hiervoor een breed scala aan platformen en activiteiten, zoals festivals, workshops, lezingen, blogs, interviews en podcasts en bijv. een permanent spel bij partner NEMO Science Museum. 

Kinderen en jongeren worden in een vroeg stadium betrokken bij het onderzoek- en ontwikkelproces van de verschillende activiteiten. Met de activiteiten willen deze onderzoekers de bewustwording over de voor- en nadelen van videogames voor de psychologische gezondheid vergroten bij ouders, kinderen, jongvolwassenen, zorgprofessionals, overige hulpverleners, docenten en een breed publiek.

De groep zal de toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! gebruiken om samenwerking met partners voort te zetten. Met Monobanda, een stichting die projecten en installaties ontwerpt die menselijke interactie en expressie op een speelse & kunstzinnige manier onderzoekt, zal het spel DEEP worden uitgebracht: een meditatief Virtual Reality spel die je bestuurt met je eigen ademhaling. Met het BSI Scholen Netwerk is vorig jaar een netwerkdag met interactieve informatiestands en een demoplein georganiseerd, dat voor herhaling vatbaar is.

Enkele websites:
RU – onderzoek in de school
Gemhlab.com
YouTube – Gemhlab

Penvoerder:
Joanneke Weerdmeester, docent

Overige groepsleden:
Nastasia Griffioen, promovendus
Marieke van Rooij, assistant professor
Isabel Granic, hoogleraar

Foto © Nikki Smit. Opening van permanente installatie NEMO Science Museum
Foto © Arend Lobel 2015. Kind tijdens een VR-experience op Cinekid
Foto © Adam Lobel 2015. Kind tijdens een VR-experience op Cinekid
Foto van wetenschapper en deelnemer die samen een game spelen
Foto © Natasia Griffioen. Foto tijdens ScholenNetwerkDag