Sterrenkunde als katalysator voor passie voor wetenschap

Sterrenkunde als katalysator voor passie voor wetenschap

Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Radboud Universiteit

Sterren, planeten en het heelal spreken sterk tot de verbeelding. De onderzoekers en studenten van de afdeling Sterrenkunde maken daar goed gebruik van en ondernemen diverse initiatieven voor het breed publiek: gastlessen op scholen, lezingen en rondleidingen. Met deze outreach-activiteiten worden vooral kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs ge├źnthousiasmeerd voor natuur- en sterrenkunde en wetenschap in het algemeen.

Zo organiseert het team samen met een groot aantal vrijwilligers zes keer per jaar de succesvolle Open Sterrenkijkavonden. De astronomen treden op tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en verzorgen lezingen samen met de Sterrenkundeclub Radboud.

Het team zal de toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! gebruiken om samen met het Wetenschapsknooppunt Radboud de activiteiten voort te zetten en het aanbod aan scholen te professionaliseren. Er wordt een systematisch scholenprogramma opgezet waarin meerdere schoolklassen tegelijk op de Radboud Universiteit worden uitgenodigd. Hier krijgen zij een programma aangeboden over wetenschap en astronomie met lezingen en workshops.

Website:
RU – activiteiten

Penvoerder:
Steven Bloemen, projectmanager

Overige groepsleden:
Marijke Haverkorn van Rijswijk, hoogleraar
Emma van der Wateren, promovendus
Anastasia Gvozdenko, promovendus
Ashley Chrimes, postdoc
Jwalant Yagnik, master student
Martijn Appeldoorn, master student
Amanda Schut, management support
Merijn Augustus, secretaresse

Wetenschapper educeert kinderen over planeten via grote bal op een tafel
Foto ┬ę Dick van Aalst. Kinderen komen bijeen tijdens een educatief publieksevenement over sterrenkunde