Sensory Stories in Digital Times

Sensory Stories in Digital Times

Faculteit Arts and Social Sciences, Maastricht University

Communiceren over wetenschap via zintuigen en lichaamstaal. De Maastrichtse wetenschappers bieden innovatieve manieren van communicatie door middel van zintuigen: denk aan het luisteren naar podcasts, of workshops waarbij met materialen wordt gewerkt. Op deze manier wordt het publiek (inwoners van Maastricht, luisteraars naar lokale radio, bezoekers van tentoonstellingen en festivals) op een persoonlijke manier betrokken bij digitale en technologische ontwikkelingen in wetenschap, geneeskunde en kunst.

De onderzoekers trainen ook promovendi en organiseren workshops wetenschapscommunicatie, video-maken en schrijven voor een algemeen, breed publiek. De leden van het team hebben elk hun eigen expertise op het gebied van wetenschapscommunicatie: podcasts, een web-based citizen science-project, bijdragen op online magazines en in kranten. Door de pandemie hebben zij creatieve oplossingen gevonden voor continuering van hun activiteiten: bijvoorbeeld met de Kunstmatig-podcast, die onderzoekt hoe kunst kritische vragen stelt aan technologie, maar ook op welke manier technologieën steeds meer beïnvloeden hoe wij kunst ervaren.

De toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! is een erkenning voor het team en zal de wetenschappers helpen bij het beter uitwisselen van hun ideeën en het verder exploreren van zintuiglijke digitale wetenschapscommunicatie, ook na de pandemie en het verbeteren  van de trainingen van de nieuwe generatie wetenschapscommunicatoren.

Enkele websites:
Marres – Training the Senses
Anna Rose Harris
Lea Beiermann
Twitter – Veerle Spronck
Sally Wyatt
Joeri Bruyninckx
Making Clinical Sense
Kunstmatigdepodcast

Penvoerder:
Anna Harris, associate professor
Overige groepsleden:
Lea Beiermann, promovendus
Veerle Spronck, promovendus
Sally Wyatt, hoogleraar
Joeri Bruyninckx, assistant professor

Twee paar handen vouwen elk een servet
Still uit Training the Senses: Fieldnotes. 11 jul 2018