Planetenonderzoek

Planetenonderzoek

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Technische Universiteit Delft

Werelden van ver weg komen dichterbij. Delftse onderzoekers maken planeetonderzoek tastbaar en begrijpelijk. Zo wordt  het algemene publiek, vooral kinderen en ouders die niet zo snel in aanraking komen met de universiteit, geïnspireerd om na te denken over de aarde, het heelal en de mens en de ruimtevaart.

De onderzoekers van de Delftse Planetary Exploration Group verzorgen hiertoe kinderlezingen, publiekslezingen en tentoonstellingen en publieksevenementen: zo laten zij Vening Meinesz’s expedities virtueel herbeleven en krijgt het publiek demonstraties met experimenten en de kans om zich te verwonderen over échte meteorieten tijdens Asteroid Day. Bij het project Stoepsterrenkunde gaat de onderzoeker naar het publiek toe, om sterren te kijken via een ‘pop-up’ sterrenwacht.

De toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! zal worden gebruikt om nieuwe materialen en apparatuur aan te schaffen om de bestaande activiteiten te verbreden en toegankelijk te maken.  Om de activiteiten nóg beeldender en tastbaarder te maken (en daarmee drempelverlagend) zullen planeetglobes en schaalmodellen, demonstratie-experimenten en meteorieten worden gebruikt. Ook zullen er met een aantal nieuwe telescopen meer onderzoekers, promovendi en studenten worden betrokken bij Stoepsterrenkunde.

Enkele websites:
Expeditie wikipedia – Vening Meinesz
Stoepsterrenkunde.nl
TU Delft – Actueel: Ruimte voor de zomer

Penvoerder:
Sebastiaan de Vet, docent

Overige groepsleden:
Stéphanie Cazaux, universitair hoofddocent
Bart Root, universitair docent
Wouter van der Wal, universitair hoofddocent

Foto van piepschuim planetenstelsel
Foto © Stephanie Cazaux 2019. Foto tijdens Asteroid Day
Foto van onderzoeksgroep Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
Foto © Stephanie Cazaux 2019. Foto tijdens Asteroid Day
Twee wetenschappers poseren met hun pop-up sterrenwacht
Foto © Roel van der Heijden 2019. Stoepsterrenkunde. Sebastiaan de Vet en Roel van der Heijden