Nieuwscheckers

Nieuwscheckers

Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden

Wetenschappers gaan de strijd aan tegen desinformatie en misinformatie over gezondheid en politiek. Hiermee wordt de kwaliteit van het publieke debat en nieuwsberichtgeving verbeterd. Met hun factchecks corrigeren de teamgenoten van Nieuwscheckers onjuiste en misleidende publieke claims, onder meer over gezondheid, op basis van wetenschappelijke studies en interviews met onderzoekers. De factchecks leggen uit hoe wetenschap werkt.

Zij publiceren de factchecks via eigen websites, sociale media, nieuwsbrieven, populariserende publicaties, studieboeken, interviews in nieuwsmedia, workshops, consultaties, publiekslezingen (zoals bij de Leidse Museumnacht of de 3 October University) en geven daar ook hun studenten een rol in. Zij bereiken hiermee  journalisten, studenten, beleidsmakers, civil society-organisaties, nieuwsconsumenten (breed publiek) en kiezers in Nederland en Vlaanderen. Journalisten kunnen op hun beurt weer een breder publiek bereiken. Het team heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een tool, Factrank.org, die automatisch checkwaardige beweringen van Nederlandse en Vlaamse politici detecteert in tweets, parlementaire debatten en talkshows.

De vraag naar factchecken is de afgelopen jaren sterk gestegen. Met steun van het Pilotfonds Gewaardeerd! kunnen student-assistenten worden aangenomen om – bijvoorbeeld als web- en nieuwsbriefredacteur – het werk dat het team tot nu toe met minimale middelen doet, te verlichten.

Websites:
Nieuwscheckers.nl
Factcheck Vlaanderen

Penvoerder:
Peter Burger, universitair docent

Overige groepsleden:
Michaƫl Opgenhaffen, universitair docent
Alexander Pleijter, universitair docent