Tips: Van Aula naar Binnenhof

Vrijdag 11 maart organiseerden we samen met Parlement en Wetenschap de workshop Van Aula naar Binnenhof. We bespraken wat je als onderzoeker kunt doen om jouw onderzoek onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer. Deelnemers leerden van de panelleden over de wijze waarop Kamerleden hun kennis vergaren en hoe je daar als onderzoeker op in kunt spelen.

Panel

  • Heleen de Coninck, hoogleraar socio-technical innovation and climate change, Technische Universiteit Eindhoven en Radboud Universiteit Nijmegen
  • Thea Hilhorst, hoogleraar International Institute of Humanitarian Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Eppo Bruins, vanaf 1 april voorzitter AWTI; oud-Tweede Kamerlid ChristenUnie, oud-directeur Stichting voor de Technische Wetenschappen (NWO).

Hieronder delen we enkele tips die tijdens het panelgesprek ter sprake kwamen:

“Je bent van enorme waarde voor de politiek”

Politici komen eigenlijk alleen maar mensen tegen met een belang. Daarom is er een grote behoefte aan eerlijke informatie. Wetenschappers komen echt iets brengen. Wees daar niet te bescheiden over. Tegelijkertijd is het zaak je bewust te zijn van de verschillen tussen wetenschap en politiek: gedegenheid vs. opportunisme; lange adem vs. hijgerigheid; volledigheid vs. informatieoverload.

 “Er zijn meerdere wegen…”

Tip 1: Staar je niet blind op de meest zichtbare contacten tussen wetenschappers en Kamerleden, zoals tijdens rondetafelgesprekken. Meestal worden hiervoor onderzoekers gevraagd die hun sporen hebben verdiend. De contacten met Kamerleden achter de schermen zijn minstens zo waardevol. Dat neemt niet weg dat het slim is ook de wetenschappers vóór de schermen (collega’s, leidinggevenden) te bewapenen met jouw onderzoeksresultaten.

Tip 2: Vele wegen leiden naar Rome: schrijf eens een blog of een opinieartikel over jouw onderzoek en breng dat onder de aandacht van Kamerleden; denk mee over de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, door bijvoorbeeld – waarom niet? –  je bij zo’n partij aan te sluiten. 

Tip 3: Je kunt jouw onderzoek altijd voorleggen aan de liaison Parlement & Wetenschap. Op de website van Parlement & Wetenschap ook veel voorbeelden van factsheet e.d. Je vindt er ook een brochure over de Tweede Kamer, gericht op wetenschappers.

‘Wees paraat en wees bereid’

Tip 4: Probeer flexibel te zijn met je tijd. Als je gevraagd wordt hebben ze je nu nodig. Antwoorden als ‘Ik draag graag bij maar pas over een maand.’ werken niet in de politiek waar alles gisteren moet.

Activisme of betrokken burger?

Tip 5: Ben transparant. Wees je bewust van de grens tussen je wetenschappelijk expertise en je eigen mening. Je weet over je eigen onderwerp veel meer dan je publiek, maar blijf open over waar het je wetenschappelijke deskundigheid betreft en waar je uitspraken persoonlijk zijn. Geen enkele persoon is objectief, maar het is zaak om te allen tijde transparant te zijn over jouw politieke affiliaties en idealen. 

NB: op 23 mei organiseert de Tweede Kamer de V-100, ditmaal met jonge wetenschappers. Zij zullen zich in teams aan de hand van een viertal thema’s buigen over de kwaliteit van het overheidsbeleid. Houd de website van Parlement & Wetenschap in de gaten voor nieuws over deelname aan dit evenement.