Leren reflecteren

Hoe voer je een open dialoog met je publiek?

Heb je ervaring met wetenschapscommunicatie en wil jij leren hoe je open met je medeburger in gesprek kan gaan over je onderzoek? Volg dan de workshop ‘Leren Reflecteren’ voor promovendi en postdocs georganiseerd door Samenweten en het Athena Instituut (VU, Amsterdam).

In deze workshop ervaar je wat je tegen kan komen als je in gesprek gaat met publiek. Hoe kan je omgaan met verschillende opvattingen en emoties over je onderzoek? Hoe voer je een dialoog, waar het publiek en jij allebei een gelijkwaardige inbreng hebben? Om zo’n dialoog open te kunnen voeren, is het belangrijk dat we ons bewust worden van verschillende aannames en hoe deze het gesprek kunnen beïnvloeden. 

Tijdens deze interactieve workshop trainen we onder andere met acteurs en doen we oefeningen in kleine groepjes, om stil te staan bij opvattingen van onszelf en van anderen. De workshop bestaat uit twee sessie van ieder 2 uur. In de dagen ertussen ga je zelf aan de slag met reflecteren op je eigen aannames. Zo leer je al doende hoe je met een gevarieerd publiek kennis en ervaringen kan uitwisselen over je onderzoek!

The next workshop Reflective Practice will be in April 2022. Are you interested? Send us an e-mail, so we will inform you once you can register. 

Conferentie Maastricht Centre for Citizenship, Migration and Development, Universiteit Maastricht

Karin Strijbosch: ‘De workshop over onderzoekcommunicatie in samenwerking met Samenweten was een inspirerende en verfrissende afsluiter van een intensieve conferentiedag. De acteur hield ons als onderzoekers een spiegel voor door verschillende situatie en reacties uit te spelen. Nogmaals hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking!

Training ‘Even Over Morgen’, lustrumprogramma Universiteit Utrecht t.b.v. Utrechtse Wetenschapsagenda

Maaike van Ittersum: ‘Ik vond de hele training geslaagd, maar het stukje met de acteurs vond in het bijzonder ik heel leerzaam: het hielp mij heel erg om bij alle geoefende situaties het gesprek stil te kunnen leggen, te kunnen bespreken wat beide gesprekspartners denken/ervaren en zo ‘in rust’ na te kunnen denken over hoe je zo’n gesprek beter zou kunnen voeren. Dat is iets wat ik zeker niet ga vergeten.