Vrouwen op de (historische) kaart!

Vrouwen op de (historische) kaart!

Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam

Aletta Jacobs, Cleopatra, Jeanne d’Arc; iedereen kent wel een paar bekende vrouwelijke historische figuren. Maar de representatie van vrouwen in de geschiedeniscanon staat nog lang niet op gelijke voet met die van de man. De onderzoeksgroep van Freedom of the Streets brengt hier verandering in, en geeft via een online projecten en publiekslezingen aandacht aan het leven van vrouwen in vroegere tijden.

Freedom of the Streets onderzoekt waarom vrouwen van de straat verdwijnen als steden moderner worden. Ze doen dit door het straatgebruik van vrouwen in steden in Eurazië (Amsterdam, Edo-Tokyo, Berlijn en Batavia) tussen 1600 en 1850 letterlijk in kaart te brengen. Ze gebruiken daartoe innovatieve digitale methoden zoals 3D-reconstructies en data-visualisaties. De inzichten uit het onderzoek worden actief gedeeld met een breed publiek via een eigen website, Twitterfeed, en Youtubekanaal. In samenwerking met de cultuur- en erfgoedsector zoals Stadsarchief, Museumnacht en Nerdnite organiseert de groep publiekslezingen.

Het Pilotfonds Gewaardeerd! wordt aangewend voor de verdere ontwikkeling van een digitaal lespakket, dat gepubliceerd zal worden op f-site, een online initiatief dat geschiedenislessen over vrouwen presenteert. Middelbare scholieren worden betrokken bij thematiek, en de digitale technieken die gebruikt worden om onderzoek te doen, via onder andere vernieuwende opdrachten in de vorm van digitale applicaties, bijvoorbeeld een historische Pokemon-Go.

Enkele websites:
Freedom of the streets
Twitter – Freedom_Streets
StorymapJS – Everyday Mobility in the Streets of 18th Century Amsterdam

Penvoerder:
Danielle van den Heuvel, universitair hoofddocent

Overige groepsleden:
Gamze Saygi, postdoc
Bob Pierik, promovendus
Marie Yasunaga, postdoc
Antonia Weiss, promovendus
Bébio Amaro, assistent professor

Partners:
Studio Bertels
Van Gisteren
Studenten lerarenopleiding UvA en HvA

StoryMap JS © Gamze Saygi and Bob Pierik (2021). Everyday mobility in the streets of 18th century Amsterdam, StoryMapJS (link).
StoryMap JS © Gamze Saygi and Bob Pierik (2021). Everyday mobility in the streets of 18th century Amsterdam, StoryMapJS (link).