Stripboek en lesprogramma

Stripboek en lesprogramma

Faculteit Science & Engineering, Rijkuniversiteit Groningen

Wat is wetenschap, en wat doen wetenschappers eigenlijk? Het stripverhaal ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’ is gericht op basisschoolleerlingen en maakt duidelijk wat wetenschap bedrijven inhoudt en dat wetenschappers op allerlei terreinen werkzaam zijn. Het stripverhaal is opgezet door leden van De Jonge Akademie en mogelijk gemaakt door een DJA-projectbeurs. Het boek is samen met een lesprogramma gratis beschikbaar gesteld voor basisscholen in heel Nederland.

De wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen die betrokken waren bij dit project zijn enthousiast en toegewijd op het gebied van wetenschapscommunicatie. Zo willen zij scholieren, met name basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8, in aanraking brengen met (diversiteit van) wetenschap via het stripboek, maar ook door een inkijkje te bieden bij het leven van wetenschappers middels workshops op scholen en blogs op Faces of Science. Een eenzijdige weergave heeft namelijk een negatieve invloed op jongeren in hun keuze voor een wetenschappelijke carrière en op publieke steun voor de wetenschap. De wetenschappers doen dat met succes: binnen een paar maanden waren alle 25.000 exemplaren van het stripboek vergeven.

Met het fondsengeld Gewaardeerd! wordt gewerkt aan een tweede editie van het lespakket, waar talige stukken worden aangevuld met visueel materiaal om leerlingen met verschillende leerstijlen te bedienen.

Enkele websites:
RUG – Lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte
De Jonge Akademie – Projecttoelichting
Faces of Science – Annemarie Maan

Penvoerder:
Marleen Kamperman, professor

Overige groepsleden:
Peter Dijkstra, technicus
Annemarie Maan, promovendus

Annemarie Maan geeft een interactieve les bij de Jonge Onderzoekers

Annemarie Maan met haar wetenschapsstuk in Quest