Samen werken aan een gezonde leefomgeving

Samen werken aan een gezonde leefomgeving

Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht

Hoe houd je de stedelijke bevolking, die steeds blijft groeien, zo gezond mogelijk? Onze gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door omgevingsfactoren. Het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefomgeving is dan ook van cruciaal belang. Mensen moeten zich daarvan bewust worden en meedenken over het verbeteren van leefstijl en het inrichten van gezondere leefomgevingen.

Dit team denkt via de ‘Utrecht Exposome Hub’ samen met andere wetenschappers uit verschillende disciplines na over onderzoeksvragen op dit nieuwe en veelbelovende onderzoeksgebied. Het heeft de taak op zich genomen om de impact van omgevingsfactoren in kaart te brengen en daarmee programma’s te ontwikkelen voor specifieke groepen of individuen: het algemene publiek, maatschappelijke organisaties, studenten, onderzoekers, beleidmakers, professionals.

Om de zichtbaarheid van het onderzoek te vergroten is in samenwerking met de communicatieafdeling van de universiteit een communicatiestrategie ontwikkeld. Op basis daarvan worden  activiteiten en verhalen gerealiseerd die zowel via de eigen kanalen als via externe kanalen worden gedeeld. Een greep hieruit: de webinars ‘Gezond Stedelijk Leven’, bijdragen aan BNR Nieuwsradio, publicaties als NRC en KIJK magazine, een video en een MOOC.

Enkele websites:
Utrecht Exposome Hub
YouTube – Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven
UU – Longread: Decoding the exposome

Penvoerder:
Roel Vermeulen, hoogleraar

Overige groepsleden:
Erik Tielemans, kwartiermaker
Virissa Lenters, assistant professor
Jelle Vlaanderen, assistant professor

Foto © Bas Niemans. Roel Vermeulen poseert voor een auto voor het Air View project (auto waarmee de luchtkwaliteit wordt gemeten)