Religie, conflict en globalisatie
Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen
Wat is de rol van religie en vooroordelen daarover in conflictsituaties en mondiale ontwikkelingen? Het team van het Groningse Centre for Religion, Conflict and Globalization wil scholieren, docenten, beleidsmedewerkers, overheid en politiek, zorgprofessionals en overige geïnteresseerden hiervan bewust maken.
Voor professionals is er een succesvolle gratis online cursus (MOOC) over religie en conflict; voor scholieren zijn er scholierensymposia en lesbrieven en voor hun docenten nascholingsactiviteiten. Voor havo/vwo en mbo zijn er lespakketten. Het team geeft adviezen aan overheidsinstanties en geeft door het hele land lezingen.
De onderzoekers vinden het belangrijk om tot een beter begrip te komen over de rol van religie in conflictsituaties en vredesopbouw, politieke kwesties en issues als seksuele gezondheid. Het Pilotfonds Gewaardeerd! stelt hen in staat de wetenschapscommunicatie-activiteiten naar alle lagen van de bevolking uit te rollen om zo de essentiële verbinding tussen wetenschap en maatschappij te bevorderen.
Enkele websites:
Futurelearn – Courses: religion and conflict
RUG – Blog: Religion factor
RUG – Lespakket ‘Mekka: magischer dan Disneyland?’
RUG – Presentatie rapport en beleidsbrief ‘Seksueel welzijn in de context van religieuze en culturele diversiteit’
Penvoerder:
Kim Knibbe, directeur Graduate School Theology and Religious Studies
Overige groepsleden:
Erin Wilson, associate professor
Joram Tarusarira, directeur Centre for Religion, Conflict and Globalization
Marjo Buitelaar, hoogleraar
Brenda Bartelink, postdoc


