Natuur- en Sterrenkunde

Natuur- en Sterrenkunde

Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen

De eerste succesvolle wetenschapscommunicatie-activiteiten van deze onderzoekers begonnen bij een ringband en CD-ROM over Sterrenkunde. Inmiddels zijn er talloze populairwetenschappelijke artikelen, lezingen, mediaoptredens, een publiekstentoonstelling en – tegenwoordig ook – MOOC’s en YouTubefilmpjes. Veelal met een speelse aanpak en een portie humor wil dit wetenschaps-trio van de Rijksuniversiteit Groningen een zo breed mogelijk publiek informeren en enthousiasmeren over wetenschap, natuur- en sterrenkunde.

Een opvallend project is bijvoorbeeld de publicatie over maanfasen op Sinterklaaspapier en kerstkaarten. In plaats van de gebruikelijk avondmaan (Eerste Kwartier), wordt hier meestal een ochtendmaan getoond (Laatste Kwartier). Het onderzoek leidde tot een optreden op 5 december in de TV-talkshow van Pauw & Witteman. Andere televisieoptredens bestonden uit populaire natuurkundeproef-demonstraties bij DWDD. Ook publieks- en scholierenlezingen over quantumfysica, zonnecellen en nieuwe materialen, evenals een publiekstentoonstelling over quantumgeleiding horen bij de activiteiten van deze onderzoekers. Met deze activiteiten willen de wetenschappers begrip, appreciatie, draagvlak creëren voor natuur- en sterrenkunde bij het grote publiek, scholieren, journalisten en beleidsmakers.

De toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd!  draagt bij aan de ontwikkeling van het project Academische Muurschilderingen. Geïnspireerd door initiatieven uit Leiden en Utrecht, wordt Groningen verrijkt met verschillende muurschilderingen in de openbare ruimte die leiden tot vragen, interesse en draagvlak voor de wetenschap.

Enkele websites:
Peter Barthel.nl
Diederik Roest
Casper van der Wal

Penvoerder:
Peter Barthel, hoogleraar

Overige groepsleden:
Diederik Roest, hoogleraar
Caspar van der Wal, hoogleraar

Foto van het RUG Academiegebouw de RUG Universiteitsbibliotheek aan het Broerplein
Foto gemaakt door Peter Barthel. Op de afbeelding is het RUG Academiegebouw de RUG Universiteitsbibliotheek aan het Broerplein te zien; linksboven op de muur van de bibliotheek zal de eerste Academische Muurschildering van de RUG onthuld worden.