Marvelous Mind

Marvelous Mind

Medische Wetenschappen/UMCG, Rijksuniversiteit Groningen

Het brein is een fascinerend orgaan, en dat vinden de hoogleraren, universitair docenten, promovendi, studenten en stafmedewerkers van UMCG en RUG binnen Marvelous Mind ook. Aan de hand van filmavonden, podcasts, en publieksvoorlichtingen willen zij studenten, scholieren, patiënten en mantelzorgers informeren en enthousiasmeren over de rol van de hersenen bij menselijk gedrag en menselijke kenmerken.

Zo worden tijdens Marvelous Mind Movies films ingeleid door Groningse hersenonderzoekers vanuit hun expertise (bijv. geheugen, taal, seks, psychedelica, AI). Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek. Bij De Bovenverdieping Podcast gaat podcastmaker Jelte Posthumus in een zesdelige serie in gesprek met UMCG-hersenonderzoekers over hun fascinatie en expertise op gebied van gelijksoortige prikkelende onderwerpen. Ook hebben aan Marvelous Mind verbonden onderzoekers en studenten bijgedragen aan verscheidene public engagement-activiteiten, waaronder Kennis-is-Koning, Zpanned Zernike, en Nacht van Kunst en Wetenschap. Daarnaast is er een kinderuniversiteit georganiseerd, waarin basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 kennismaken met wetenschap en het doen van experimenten.

Het toekenningsbedrag uit het Pilotfonds Gewaardeerd! helpt bij het realiseren van nieuwe geplande activiteiten, zoals een anatomie-les in het Universiteitsmuseum, een psychiatrie-wandeling, een kennisdiner en uitgave van een hersen-weetjes-scheurkalender.

Enkele websites:
RUG – Marvelous mind agenda
RUG – ‘De Bovenverdieping’ – zesdelige podcast-serie

Penvoerder:
Marie-José van Tol, universitair docent

Overige groepsleden:
Iris Sommer, hoogleraar
Saar Lagerweij, student
Isabel Janmaat, student
Sander Martens, universitair docent
Robert Schoevers, hoogleraar, afdelingshoofd
Janniko Georgiadis, sectiehoofd