Fysieke gezondheid voor kinderen met cerebrale parese

Fysieke gezondheid voor kinderen met cerebrale parese

Faculteit Geneeskunde, Universiteit Utrecht

Hoe kun je kinderen en jongeren met cerebrale parese zo goed mogelijk laten opgroeien? Het team binnen de afdeling Revalidatie van het UMCU vertaalt wetenschappelijke inzichten over deze aandoening en nieuwe behandelingen op begrijpelijke wijze voor ouders en zorgprofessionals via een gratis toegankelijke website.

Het team richt zich met name op leefstijlfactoren zoals slaap, beweging en voeding. Samenwerking met ouder-patiƫnt verenigingen is hierbij onmisbaar. De onderzoekers zijn voortdurend in gesprek met de doelgroep om de zorg te verbeteren en te reageren op behoeften vanuit de maatschappij en de doelgroep. Ze bundelen hun kennis die relevant is voor de doelgroep en brengen deze terug naar de praktijk. Dat doen zij ook middels publiekslezingen, gastlessen in primair en voortgezet onderwijs, blogs, ontwikkelen van audiovisuele producties en interviews in de media.

Ouders gaven aan dat er grote behoefte is aan praktische handvaten voor kinderen en jongeren met cerebrale parese. Mede dankzij het Pilotfonds Gewaardeerd! kan het team tegemoet komen aan de wensen van ouders en zullen wetenschappers deze handvaten samen met kinderen en jongeren ontwikkelen.

Enkele Websites:
CP Nederland.nl – Fysieke gezondheid
Onlinedocu.nl – Slaap

Penvoerder:
Olaf Verschuren, senior onderzoeker

Overige groepsleden:
Jan Willem Gorter, hoogleraar
Marjolijn Ketelaar, associate professor
Jeanine Voorman, arts
Jeroen Dudink, arts

Vrouw ligt met hoofd op hoofdkussen te slapen
Still uit online documentaire Slaap (2019)
Still uit documentaire Slaap (link)