De watervoetafdruk van onze consumptiemaatschappij

De watervoetafdruk van onze consumptiemaatschappij

Faculteit Engineering Technology, Universiteit Twente

Iedereen op de wereld moet op een eerlijke en slimme manier aan water kunnen komen. Met deze filosofie in gedachten informeren en motiveren de wetenschappers uit Twente een breed publiek, scholieren/studenten/professionals en beleidsmakers. Naast lezingen voor bijv. cultuur- en natuurverenigingen en optredens op tv en radio ontwikkelen zij studie- en lesmateriaal voor docenten en scholieren en bedrijven.

De onderzoekers werken nauw samen met de Stichting Water Footprint Network, waarmee zij interactieve tools ontwikkelen. Met deze ‘watervoetafdruk calculators’ kunnen bedrijven, overheden, NGO’s, investeerders, consultants, onderzoekers en anderen hun watervoetafdruk berekenen, in kaart brengen, en de duurzaamheid ervan beoordelen. Ze kunnen ook strategische acties aangereikt krijgen om de duurzaamheid, efficiëntie en billijkheid van watergebruik te verbeteren. Via de kanalen van Water Footprint Network is er een groot internationaal bereik van deze communicatie-activiteiten.

Met het Pilotfonds Gewaardeerd! zullen de Twentse onderzoekers hun activiteiten verder ontwikkelen door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van hun sociale media kanalen, het hosten van audiovisuele producties op hun website of het anderszins vergroten van impact van hun wetenschapscommunicatie-activiteiten.

Enkele Websites:
Waterfootprint – School resources
Waterfootprint – Interactive tools
Waterfootprint – Assessment tool

Penvoerder:
Rick Hogeboom, assistant professor

Overige groepsleden:
Joep Schyns, assistant professor
Lara Wöhler, promovendus
Oleks Mialyk, promovendus

Joep Schyns tijdens zijn presentatie bij FAMELAB 2018 waarin onderzoekers in drie minuten hun onderzoeksverhaal moeten vertellen, met minimale hulpmiddelen
Screenshot van de Water Footprint Assessment tool (link).