De eerste 1000 dagen: het fundament voor de Gezonde Generatie

De eerste 1000 dagen: het fundament voor de Gezonde Generatie

Faculteit Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam

Een goede start is het halve werk! De wetenschappers van de vakgroep Epidemology and Data Science en Verloskunde en Gynaecologie zetten zich in om het belang van een gezond leven bij pasgeborenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Dit doen zij middels boeken, publiekslezingen, landelijke campagnes en door samen te werken met gezondheidsfondsen.

De onderzoekers willen (aanstaande) ouders, beleidsmakers en professionals bewust maken van het belang van een goede start, en doen dit met succes. Het boek De eerste 1000 dagen, waarvan het eerste exemplaar werd overhandigd aanminister De Jonge (VWS), leidde tot een landelijk programma van ruim 40 miljoen euro genaamd programma Kansrijke Start. Tegelijkertijd werd er gewerkt aan een uitgebreide campagne om een gezonde levensstijl te promoten bij jongeren via sociale media en televisieprogramma’s. Sinds een jaar zetten de onderzoekers zich in voor een gezonde start en toekomst, door het verspreiden van de zelf-ontworpen ‘schijf van mijn lijf’ (bestaande uit voelen, denken, thuis, lichaam/voeding en school/sociaal).  

De wetenschappers willen met de toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! nog meer inzetten op de samenwerking met ouders, kinderen en jongeren. Om de doelgroepen optimaal te kunnen bereiken staan onder andere samenwerkingen met sociale media-influencers op het programma.

Enkele websites:
1e 1000 dagen
Gezonde Generatie
Nieuws.nl – Spangas maakt kinderen bewuster van gezondheid
Kansrijke Start

Penvoerder:
Tessa Roseboom, hoogleraar

Overige groepsleden
Leonard Hofstra, hoogleraar
Hamza Yousuf, promovendus
Arne Popma, hoogleraar
Malon van den Hof, postdoc

Boekcover De eerste 1000 dagen (2018) Tessa Roseboom
Tessa Roseboom De eerste 1000 dagen aan Hugo de Jonge. De kennis uit het boek werd vervolgens de basis voor het programma Kansrijke Start van het ministerie van VWS (waarin ruim 45 miljoen wordt geïnvesteerd in een goede start voor elk kind).