De DNA-Dialoog
Faculteit Klinische Genetica, Erasmus MC Rotterdam
Mogen we sleutelen aan embryo-DNA? Sinds januari 2019 gaan de wetenschappers van de DNA-Dialoog met de samenleving in gesprek over deze en andere vragen. Het doel van deze dialogen is altijd mutual learning; perspectieven uitwisselen, nieuwsgierig zijn, en kijken of men iets van elkaar kan leren.
Van buurthuizen tot festivals, en van ziekenhuizen tot scholen; tijdens de DNA-dialogen wordt een rijke verscheidenheid van locaties benut en dit is zichtbaar aan de diversiteit in participanten. Zowel professionals (embryologen, fertiliteitsartsen, verloskundigen) als scholieren en belanghebbenden, maar ook willekeurige passanten – jong en oud, worden betrokken bij gesprekken over het aanpassen van embryo-DNA. Omdat de onderzoekers het belangrijk vinden dat ‘iedereen gehoord en gezien’ wordt, gebruiken ze laagdrempelige media tijdens voorlichting en gesprekken, zoals scenario-filmpjes en smiley-kaarten. Ook hebben ze lespakketten ontwikkeld voor het basis- en middelbaar onderwijs. De inzichten uit de DNA-dialogengeven beleidsmakers handvaten voor het ontwikkelen van toekomstig beleid, en vormen aanknopingspunten bij verdere communicatie over genetische modificatie van embryo-DNA.
De bijdrage uit het Pilotfonds Gewaardeerd! wordt ingezet voor het ontwikkelen en organiseren van nog meer dialogen, onder andere met moeilijk bereikbare groepen. Ook worden de middelen ingezet voor communicatie-activiteiten met wetenschappers en studenten van de minor ‘genetics in society’.
Enkele websites:
DNA-Dialoog
DNA-Dialoog – lespakket
DNA-Dialoog – publicaties en videos
NEMO Kennislink – In gesprek over DNA in het Sophia Kinderziekenhuis
Penvoerder:
Diewertje Houtman, onderzoeker
Overige groepsleden:
Sam Riedijk, onderzoeker, universitair docent
Boy Vijlbrief, promovendus



