Artificial Intelligence

Artificial Intelligence

Faculteit Industrial Design Engineering, Technische Universiteit Delft

Wat is de invloed van kunstmatige intelligentie op ons leven? Mens en maatschappij moeten hierop worden voorbereid. De Delftse onderzoekers willen door communicatie over hun onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie de positieve bijdrage daarvan van voor mens en maatschappij laten zien, bijvoorbeeld op terreinen als mobiliteit, gezondheid en duurzaamheid.

Met het Social Distancing Dashboard wordt door middel van big data ons vermogen om ons te houden aan de 1,5 meter regel gevisualiseerd. Met het Future Libraries Lab wordt getoond wat innovatieve technologieën zoals artificial intelligence kunnen betekenen voor de toegang tot kennis. Het digitaliseren van cultureel erfgoed helpt mensen om kunstwerken beter te begrijpen. Deze en andere soortgelijke onderzoeksprojecten worden via websites, films en podcasts, sociale media en persberichten bekendgemaakt aan het algemene publiek en de media, maar ook via tentoonstellingen in musea en bij de Dutch Design Week. Ook professionals en (computer)wetenschappers, de Europese industrie en beleidmakers volgen deze ontwikkelingen graag op de voet.

Enkele websites:
Rijksmuseum – Operation night watch to start at the Rijksmuseum
Social glass – Social distancing & the City
TUD Delft – Social Distancing Dashboard biedt routekaart voor stadsbewoners
Delft designlabs – Future libraries lab

Penvoerder:
Hans Suijkerbuijk, faculteitssecretaris

Overige groepsleden:
Achilleas Psyllidis, assistant professor
Alessandro Bozzon, hoogleraar
Willemijnk Elkhuizen, assistant professor
Gerd Kortuem, hoogleraar
Peter Lloyd, hoogleraar
Elisa Giaccardi, hoogleraar
Dave Murray-Rust, associate professor
Doris Aschenbrenner, assistant professor

Foto © Koen van Weel, 2020. AMSTERDAM – Onderzoekers bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Het museum werkt samen met de TU Delft om een driedimensionale scan te kunnen maken.
Het Social Distancing Dashboard maakt stadsplattegronden die op straat- en wijkniveau laten zien of het mogelijk is om de afstand van 1,5 meter in de openbare ruimte na te leven.