100 Jaar Pannekoek!

100 Jaar Pannekoek!

Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Universiteit van Amsterdam

Sterren, sterrenstelsels en planeten zijn mateloos fascinerend. Iedereen – jong en oud – die nieuwsgierig is naar het heelal, is van harte uitgenodigd zich te verdiepen in de vele activiteiten van de wetenschappers van het Anton Pannekoek Instituut. De onderzoekers maken zich al jaren hard voor het populariseren van sterrenkunde middels publieksvoorlichtingen, publieksboeken, radio- en televisieoptredens.

Dit onderzoeksteam draagt met veel enthousiasme hun fascinatie voor het heelal uit naar een breed publiek. Zo informeren zij de geïnteresseerde burger over de rijke geschiedenis van de Nederlandse astronomie en wat er nu speelt aan de frontlinie van het sterrenkundig onderzoek. Wat dacht je bijvoorbeeld van het boek Anton Pannekoek: Ways of Viewing Science and Society, over Anton Pannekoek: vooraanstaand astronoom en wereldberoemde socialistische theoreticus. De lezer met een meer algemene interesse in het heelal zou zich kunnen verdiepen in het boek Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad. Voor de doelgroepen die liever luisteren of kijken zijn er online colleges, radio- en televisieoptredens en binnenkort ook een eigen podcast te vinden.

Met de toekenning uit het Pilotfonds Gewaardeerd! willen de onderzoekers een podcastserie produceren over Anton Pannekoek, ter ere van het Anton Pannekoek Instituut dat in 2021 honderd jaar bestaat.

Enkele websites:
Anton Pannekoek Institute for Astronomy.nl
Twitter – API

Penvoerder:
Lucas Ellerbroek, instituutsmanager

Overige groepsleden:
Ed van den Heuvel, emeritus hoogleraar
Sarah Brands, promovendus
Chaokang Tai, promovendus
Alex de Koter, hoogleraar
Gijs Nelemans, directeur/hoogleraar (tevens kleinzoon Anton Pannekoek)
Anna Watts, hoogleraar

Foto roze lucht van Anton Pannekoek
Anton Pannekoek Instituut bij ondergaande zon
Foto volle maan bij nacht van Anton Pannekoek
Anton Pannekoek Instituut bij maanlicht van een bloedmaan